Jak si vybrat svůj první překážkový závod?

1.10.2019, 14:45
Ještě jste se žádného překážkové závudu nezúčastnili a zvažujete který bude jako váš první ten nejvhodnější? Jen v České republice se každý rok koná několik desítek extrémních závodů a vypadá to že i příští rok jejich počet poroste.

Liší se samozřejmě i jejich obtížnost, ať už délkou tratě kterou je nutné zdolat, nebo počtem a náročností překážek. Nejkratší závody začínají na 4 kilometrech, kratší už jsou pouze noční (těmi není vhodné začínat) nebo dětské varianty závodů. Počet překážek u těchto závodů se pohybuje okolo dvaceti, vyjímečně patnácti.

Asi nejlepší variantou pro první závod je série Urban Challenge. Překážky v "Urbanu" jsou výrazně snadnější než u všech ostatní sérii závodů které u nás probíhají. Nečeká Vás zde žádné brodění vodou, bahnem ani povinné ručkování. Většina překážet se skládá pouze z přelézaní větších či menších překážek. Úspěšně absolvovat tento závod můžete i bez jakékoliv přípravy čistě pro zábavu.

Pokud chce vyzkoušet "opravdový" překážkový závod, dobrá volba budou závody typu Gladiator Race RUN, který se koná několik v průběhu celého roku. Narozdíl od delších Gladiátorů se konají v městském prostředí a jejich délka je lehce přes 4 kilometry. Překážky nebudou nijak snadné, ale jejich počet bude nižší (kolem 20). Pokud máte alespoň trochu naběháno není nutné se na takovou délku tratě nijak přehnaně připravovat. Spíše se zaměřit na posílení horní části těla (shyby, vis, šplh).

Taktéž nejznámější série Spartan Race nabízí začátečnické závody ve variantě Sprint. Ty jsou mírně delší (přes 5km) a počtem překážek a její obtížností se rovnají již zmíněným Gladiátorům. Vybrat tak můžete například podle dalších parametrů jako například vhodný termín nebo blízká lokalita.


Závodíš? Mohlo by Tě zajímat

Kovový věšák na medaile - pohár pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Ukaž svoje trofeje světu
579 Kč  Více
Segment pro trénink prstů (2ks) pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Pro maximální sílů prstů
1000 Kč  Více
Tílko RUN pro závodníky překážkových závodů (OCR)
I love RUN
329 Kč 165 Kč  Více
Dámské oblečení Pánské oblečení Tašky a batohy Věšáky na medaile Tréninkové pomůcky Přívěšky a známky Ostatní


Nejnovější články

Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svoj ...více

Kalendář překážkových závodů pro rok 2023

Jako každý rok pro Vás máme tzv. termínovku, neboli kalendář všech českých překážkových zá ...více
více článků
Sledujte nás
Mohlo by Vás zajímat
Dřevěný věšák na medaile - pneu pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Svoje medaile neschovávám
339 Kč  Více
Běžecký jednobarevný šátek / tunel pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Běh v mrazu bez problémů
59 Kč  Více