Jak probíhá extrémní překážkový závod?

15.9.2019, 18:48
Pohráváte si s myšlenkou zúčastnit se svého prvního překážkového závodu? Zároveň máte ale nějaké obavy a rádi byste ale dopředu věděli, jak to celé probíhá? Rozhodně se není čeho bát, ale mít detailnější informace dopředu rozhodně nemůže uškodit. Pojďme se podívat jak celý závod probíhá od začátku do konce. Jednotlivé série závodu se samozřejmě mírně liší, ale ať už jde o Spartan Race, Gladiator Race, Predator Race či jakýkoliv jiný závod, v základu jde stále o to stejné.

Pvním krokem po zásadním rozhodnutí zúčastnit se, obvykle bývá registrace. Cena závodu bývá stupňovaná dle data přihlášení, čím blíže k závodu, tím vyšší cena. Většinou je možné přihlásit se i na místě, ale cena bude nejvyšší a je možné že to ani nepůjde. Závody totiž mívají maximální limit v počtu závodníků a přestože většinou k naplnění nedojde, je zbytečné riskovat.

Po registraci už jen zbývá nadšeně čekat na plánované datum (a přitom samozřejmě trénovat). Je obvyklé že několik dnů před závodem jsou zveřejněny startovní listiny, z těch se dozvíte v jakém čase (orientačně) budete startovat. V pravidlech většiny závodů je stanoveno kolik času dopředu máte na místo dorazit, potvrdit na místě svoji registraci a vyzvednout si startovací balíček. Obvykle jde o značně nadsazené časy, v kritickém případě Vám bude stačit 10 minut, ale je rozhodně lepší mít časovou rezervu.

Nejdůležitější věcí na registraci na místě je získat svůj náramek/čip, který měří váš čas. To je věc rozhodně nesmíte ztratit ani před, ani v průběhu závodu. V tašce dále náleznete zejména reklamní předměty partnerů závodu. Kde přesně probíhá registrace na místě je vhodné si detailně zjistit dopředu z připravených informací a map.

Okolo registrace bývá zázemí závodu. Zde najdete sprchy, šatny, místo kde si můžete uschovat svůj batoh, stánky partnerů a také občerstvení. V blízkém okolí pak je zpravidla místo odkud se závod startuje. Způsob startu se může mírně lišit v každé závodě. Například na Spartan Race je obvyklé startovat ve větších vlnách, Gladiatory mají zase jednotlivé starty s malými časovými intervaly.

Při startu obvykle přiložíte svůj náramek k zařízení, které zaznamená čas vašeho start a pak už můžete vyrazit. Samotný průběh závodu není třeba příliš popisovat. V závislosti na délce závodu je na trati umístěna jedna nebo více občerstvovacích stanic, kde se můžete napít. Přestože budete mít velkou žízeň, s pitím to nepřehánějte, velmi špatně se pak běží.

Do cíle zřejmě dorazíte vyčerpaní, myslete však na to že musíte opět přiložit svůj náramek ke čtecímu zařízení, aby byl započítán váš čas správně. Ve změti radosti a vyčerpání se na to snadno zapomene. Organizátoři to ale dobře vědí a zbloudilé závodníky směrují k zařízením. Ihned poté svůj náramek odevzdáváte a výměnou dostáváte medaili pro každého kdo zvládl závod dokončit.

V cíli pak je obvykle pro závodníky připraveno nějaké občerstvení, zejména pití a ovoce. Nic totiž nechutná tak skvěle jako meloun po 10 kilometech v letním horku. Nyní můžete využít připravené sprchy, které ovšem mívají pouze studenou vodu a pak třeba pokračovat k občerstvovacím stánkům. Pokud máte zájem, můžete ještě sledovat vyhlášení vítězů. Pak už nezbývá než sebrat síly a vydat se ještě na cestu domů, ale tentokrát již s medailí ve vašem batohu.


Závodíš? Mohlo by Tě zajímat

Tréninkové gymnastické kruhy (2ks) pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Poctivý kruh na poctivý tréning
900 Kč  Více
Běžecký jednobarevný šátek / tunel pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Běh v mrazu bez problémů
59 Kč  Více
Plecháček #live4ocr pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Stylový a praktický na cesty
305 Kč  Více
Dámské oblečení Pánské oblečení Tašky a batohy Věšáky na medaile Tréninkové pomůcky Přívěšky a známky Ostatní


Nejnovější články

Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svoj ...více

Kalendář překážkových závodů pro rok 2023

Jako každý rok pro Vás máme tzv. termínovku, neboli kalendář všech českých překážkových zá ...více
více článků
Sledujte nás
Mohlo by Vás zajímat
Přívěšek s motivem helmy pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Vrať se s medailí, nebo vůbec!
290 Kč  Více
Tílko RUN pro závodníky překážkových závodů (OCR)
I love RUN
329 Kč 165 Kč  Více