Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

23.5.2023, 20:58
Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svojí lokalitou. Už je samotné místo konání je poměrně raritní, protože v okolí Brna obvykle příliš překážkových závodů nebývá. Unikátní je ale zejména lokace, přes kterou vede trasa. Většina závodu se totiž odehrává ve starých (ale stále fungujících) Královopolských strojírnách.

To, že moje přípravy na závod nebyly zvládnuté na jedničku jsem si uvědomila již doma. Pár minut před odchodem jsem zjistila, že z důvodu výluky nebude dnes autobus zastavovat na zastávce Královopolská strojírna - doprava byla pro ničím nerušený závod odkloněna.

Start i cíl se nacházel v Areálu Integrované střední školy automobilní, kde byl dostatek prostoru na veškeré zázemí. Nechyběly ani stánky s občerstvením nebo pódium s doprovodným programem. Doprovodný program pak často přišel vhod nejen všem, kteří čekali na své blízké až doběhnou do cíle, ale i samotným závodníkům. Před každou vlnou se totiž konala společná rozcvička.

Nástup na hromadný start byl skrze policejní dodávku, což už to byl pro většinu z nás "neopakovatelný" zážitek (nebo alespoň doufejme). Divácky start ale příliš atraktivní nebyl. Nejen, že se k němu diváci dostat nemohli, ale ani na něj nenavazovaly žádné překážky.



První úsek tratě byl vedený areálem školy a poté kolem venkovního koupaliště. Ta zajímavější část ale začínala po vběhnutí do komplexu Královopolské strojírny. Areál je totiž na překážkový závod jako dělaný. Nabízí nespočet možností na různé přelézání a podlézání. V lokacích, kde by měl snad závodník dlouhou chvíli pak byly přidány překážky jako třeba přitahování pneumatiky na laně, překonání stěny z pneumatik, skákání v pytli, nebo třeba úder palicí do auta. Organizátoři výborně využili nejen rozlohu areálu, ale i výškový potenciál strojírenských hal, takže závodníky potrápili například výnosem pneumatik do druhého patra. Schody sice dovedou rozhodit, obecně bych ale překážky řadila k opravdu snadným. Žádné handicapy v Urban Challenge neexistují, protože prostě nejsou potřeba. Vše se dá zvládnout a pokud někdo potřebuje, dá si pauzu, popadne dech a pak zase pokračuje. V nejhorším případě může využít i pomoc jiných závodníků, což pravidla dovolují.

Na trase nebyla ani jedna jediná vodní nebo bahnitá překážka, takže pokud nejste vyloženě potič, doběhnete do cíle celkem "v suchu" a čistý. Celá trasa byla přehledně značená a sejít z cesty mohl jen ten, kdo se nechal opravdu hodně unést atmosférou strojírny. V některých halách se i v průběhu závodu pracovalo, což umocňovalo celý zážitek. Takže pokud jste z Brna a vždycky jste si říkali, že byste rádi viděli Královopolskou strojírnu, je brněnský Urban Challenge báječná příležitost.



Takže je teda Urban Challenge překážkový běh opravdu pro každého?

To rozhodně ano. Zvládne ho opravdu každý. Na trati se setkáte se závodníky všech věkových kategorií. Běží spolu partneři, rodiče s dětmi, spolužáci, kolegové a nebo třeba potkáte i rozlučku se svobodou. Pokud máte rádi náročně překážky a terén, není Urban úplně vhodná volba. Pokud si ale chcete užít opravdu atmosférický závod, nebo jste spíše překážkový začátečník, závod si rozhodně užijete. Urban Challenge tak může být vhodným prvním krokem do světa OCR.


Závodíš? Mohlo by Tě zajímat

Multifunkční bežecký opasek pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Ať už nemusím běhat s klíčema v ruce
229 Kč  Více
Sportovní láhev pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Stylová, lehká, praktická
309 Kč  Více
Plecháček #live4ocr pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Stylový a praktický na cesty
305 Kč  Více
Dámské oblečení Pánské oblečení Tašky a batohy Věšáky na medaile Tréninkové pomůcky Přívěšky a známky Ostatní


Nejnovější články

Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svoj ...více

Kalendář překážkových závodů pro rok 2023

Jako každý rok pro Vás máme tzv. termínovku, neboli kalendář všech českých překážkových zá ...více
více článků
Sledujte nás
Mohlo by Vás zajímat
Segment pro trénink prstů (2ks) pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Pro maximální sílů prstů
1000 Kč  Více
Multifunkční bežecký opasek pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Ať už nemusím běhat s klíčema v ruce
229 Kč  Více