Poznejte nejlepší OCR závodníky: Helena Blažková

19.10.2021, 15:05
Dalším zkušeným OCR závodníkem na české scéně, kterého jsme vyzpovídali, je Helena Blažková. Té jste nedávno mohli fandit například na evropském mistrovství ve Spartan Race ve Švýcarsku. Jaké byly její začátky, úspěchy sezóny a jaké má další závodní plány do budoucna? Dozvíte se v dnešním rozhovoru.

Můžeš o sobě povědět něco málo čtenářům kteří tě neznají?

Ahoj čtenáři Mudlife, dovolte mi abych se představila. Jmenuji se Helena Blažková a letos už jsem skočila do věkové kategorie 40+ :-). Mám jednoho skoro dospělého syna a vlastním úklidovou firmu. Celý život jsem se věnovala profesionálně dostihovému sportu a to nejprve jako jezdkyně a pak trenérka až do roku 2018, kdy jsem profesionální kariéru ukončila .


Kdy a kde jsi se poprvé setkala s OCR závody?

Ocr závod jsem zkusila právě jako trenérka dostihových koní na Pardubickém závodišti Gladiator Race Taxis z recese. Vůbec jsem neměla ponětí co tyto závody obnáší a co na mě vlastně čeká. Doběhla jsem 6. a tak nějak se to odstartovalo. Svého prvního Spartana jsem běžela až na konci roku 2018 na Lipně a uvědomila si, že to je ta cesta kterou chci jít.



Kromě OCR, věnuješ se i dalším sportům?

Jak jsem výše uvedla koně neodmyslitelně patří do mého života a na jiné sporty nebyl čas. Takže poslední zimy mě přítel bere na hory a učí mě lyžovat. Kromě toho vedu tréninky dětí - OCR Kids v SK Prosek, kde je výborné OCR hřiště. 1x týdně pro menší (6-9 let) a větší (10-15 let) děti, některé z nich už nyní zdatně reprezentují. Je to pro mě nová výzva a zkušenost.


Kolik času věnuješ svému tréningu a co vše obsahuje?

Tréninku se věnuji 4-5x týdně. Druhým rokem spolupracuji s Pavlem Ondráškem z Andrlesport. Tréninky mám samozřejmě běžecké a dost i silové. Hodně trénuji jak se zátěží, tak s vlastní váhou. Mám svoje malé ocr hřiště, kde trénuji třeba i oštěp a některé překážky. Doma mám skvělý OCRGrip a na něm mám různé segmenty. Už samotné povoláni je fyzicky náročné, takže někdy je toho pravdu dost. Velkou slabinou jsou pro mě kopce, jelikož jsem z polabské nížiny a tréninky do kopce řeším dojížděním třeba do Českého Ráje, Bělé pod Bezdězem, nebo Ralska.



Vrcholem sezóny pro tebe bylo asi Evropské mistrovství ve Spartan race ve Verbier. Dařilo se ti tam dle očekávání?

Upřímně jsem od sebe čekala lepší výkon než 7 místo. Bohužel závod mi absolutně nesedl a dost jsem se trápila, nadmořská výška byla nad moje síly. Překážky jsem šla čistě a závod do 2200m.n.m jsem ještě zvládala, při dalším stoupání jsem měla strašnou krizi, motala se mi hlava a nemohla jsem vůbec běžet. Až po pár set metrech seběhu jsem se oklepala a takřka 9km seběh až k festivalce jsem si užila a začala stahovat. První chyba přišla až na slackline a to mě stálo lepší umístění. Chuť jsem si spravila až v neděli na trase Super, kdy se mi povedlo vyhrát svoji Age v náročných podmínkách, které nám Verbier ráno nabídl. Vrchol mě ale čeká až v prosinci, kdy plánuji cestu na MS Spartan race do Abu Dhabí.


Jaké závodní plány máš na příští rok?

Ráda bych zkusila bodovat v DACH série (Rakousko, Švýcarsko, Německo). Bohužel po letošních dvou závodech série, kde se mi podařilo vyhrát byla série zrušena. Zabojovat i o lepší umístění na ME, které by mělo být příští rok v Londýně. No a konečně se kouknout na MS do Sparty, které bylo letos také zrušené.



A otázka na závěr, tvoje nejnenáviděnější a naopak nejoblíbenější překážka?

Mám ráda veškeré silové překážky a v poslední době jsem si zamilovala Twistr a různé tipy multiringu. Nenávidím různé rybí schůdky a přeskoky, prostě hlava mě nepustí.




Závodíš? Mohlo by Tě zajímat

Stolní držák na medaile pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Jen pro tu nejcennější
209 Kč 179 Kč  Více
Funkční mikina OCR pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Život je plný překážek
699 Kč 350 Kč  Více
Segment pro trénink prstů (2ks) pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Pro maximální sílů prstů
1000 Kč  Více
Dámské oblečení Pánské oblečení Tašky a batohy Věšáky na medaile Tréninkové pomůcky Přívěšky a známky Ostatní


Nejnovější články

Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svoj ...více

Kalendář překážkových závodů pro rok 2023

Jako každý rok pro Vás máme tzv. termínovku, neboli kalendář všech českých překážkových zá ...více
více článků
Sledujte nás
Mohlo by Vás zajímat
Běžecký šátek / tunel #life4ocr pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Na běh není nikdy příliš zima
169 Kč  Více
Sportovní láhev pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Stylová, lehká, praktická
309 Kč  Více