Poznejte nejlepší OCR závodníky: Josef Babák

1.11.2021, 09:20
Dalším českým závodníkem, které můžete často vidět na stupních vítězů a kterého jsme vyzpovídali je Josef Babák. Co nám řekl o svém tréninku, uplynulém roce a svých dalších plánech?

Můžeš o sobě povědět něco málo čtenářům kteří tě neznají?

Ahoj, jmenuji se Josef Babák a je mi 29 let. V současné době bydlím v Plzni, kde jsem zůstal nyní už se svou manželkou Anetou po studiu na vysoké škole. VŠ mám dokončené bakalářské studium tělesnou výchovu a sport. V současné době si dálkově dodělávám magistra ve stejném oboru v Ústí nad Labem. Sport je tedy neodmyslitelnou součástí mého života. Pracuji u vojenské policie v Praze.


Kdy a proč jsi se začal věnovat OCR?

OCR jsem poprvé okusil v roce 2015, kdy jsme se s kamarády z VŠ přihlásili z hecu na Predator race v Oboře, od té doby mě OCR závody zcela pohltily. Závod nás velice bavil a navíc jsme nedopadli vůbec špatně. Začali jsme cíleně trénovat a pravidelně se účastnit OCR závodů. Založili jsme také dříve celkem úspěšný a známý tým Tantrum Monstra, který se již bohužel více méně rozpadl. :( V současné době běhám za letos nově vzniklý Edgar team.



Kromě OCR, věnuješ se i aktivně i jiným sportům?

Od 5ti let jsem aktivně hrál fotbal, v mládežnických soutěžích na vysoké úrovni za FK Chmel Blšany. Odmalička jsem byl však veden i k dalším sportům a vyzkoušel jsem toho spoustu. Momentálně se věnuji pouze OCR závodům, občas si zaběhnu i nějaký běžecký závod. Letos v zimě bych si chtěl vyzkoušet i nějaký skialpový závod, tak uvidíme co nám situace ohledně korony dovolí. :)


Jak vypadá tvůj tréning? Liší se nějak sezóní a mimosezónní příprava?

Moje příprava je závislá na mojí práci. Jelikož pracuji na 12ti a 25ti hodinové směny, tréninky jsou dost individuální dle toho jak mi zrovna vyjdou služby. Mé tréninky jsou z největší části zaměřené na běh, kde mám stále co zlepšovat. Silové tréninky se snažím zařazovat alespoň 2x týdně, nejčastěji doma, kde mám malou posilovnu a nejrůznější segmenty připevněné ke stropu. Občas zařazuji i boulder nebo lezeckou stěnu. Trénink se musí hlavně neustále měnit a nebýt stereotypní. Když to jde, snažím se trénovat dvoufázově.



Jaký závod tento rok byl pro tebe nejnáročnější? A co považuješ za největší závodní úspěch roku?

Nejnáročnější závod letošního roku pro mě byl asi Spartan race Beast na Dolní Moravě, který se konal minulý víkend. Závod mi absolutně nesednul, nohy jsem měl jako v medu a nešlo mi vůbec běžet. Celý závod jsem neskutečně trpěl. Určitě nejhorší výkon tento rok.

Jako úspěšný bych zhodnotil celý tento závodní rok, závody se mi opravdu dařily a vidím tam celkový progress. Nejvíce se mi asi líbil Predator race Master weekned na Plešivci, kde se i slušně zadařilo. Dalším úspěchem je 2.místo v týmové štafete na MČR v OCR s Edgar teamem.


Jaké závodní plány máš pro příští rok?

Největším cílem pro příští sezónu je Mistrovství Evropy v OCR, které už po dvou odložených ročnících doufám proběhne. Zde bych chtěl dosáhnout kvalitního umístění. Jako další mistrovství ČR v OCR, kde už bych také rád předvedl kvalitní výkon.



A jako obvykle na závěr, tvoje nejnenáviděnější a naopak nejoblíbenější překážka?

Nejnenáviděnější překážka? Jednoznačně hod oštěpem nebo podobné překážky, které jsou hodně o štěstí a náhodě.
Nejoblíbenější překážka? Rád zkouším nové překážky, které se na závodech ještě neobjevily. Čím těžší tím lepší, různá comba a low rigy.


Závodíš? Mohlo by Tě zajímat

Kovový věšák na medaile - Challenge Accepted pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Žádnou výzvu neodmítám
759 Kč  Více
Kompresní legíny #live4ocr pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Legíny nejsou jen pro holky
899 Kč 450 Kč  Více
Dámské oblečení Pánské oblečení Tašky a batohy Věšáky na medaile Tréninkové pomůcky Přívěšky a známky Ostatní


Nejnovější články

Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svoj ...více

Kalendář překážkových závodů pro rok 2023

Jako každý rok pro Vás máme tzv. termínovku, neboli kalendář všech českých překážkových zá ...více
více článků
Sledujte nás
Mohlo by Vás zajímat
Sportovní tričko ručkování / #life4ocr pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Nejsem žádná princezna
399 Kč  Více
Kovový věšák na medaile - pohár pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Ukaž svoje trofeje světu
579 Kč  Více