Poznejte nejlepší OCR závodníky: Tereza Tocháčková

18.11.2021, 15:01
V dalším našem rozhovoru se vám představí špičková závodnice, tentokrát zástupce mladší věkové skupiny, Tereza Tocháčková. Jak se k OCR dostala? Jaké má plány a které překážky jí v závodech rozhodně nepotěší? Dozvíte se v dnešním článku.


Můžeš o sobě něco málo povědět čtenářům, kteří tě neznají?

Zdravím všechny čtenáře tohoto rozhovoru! Jsem ráda, že se s Vámi mohu podělit o pár informací z mého života. OCR závodům se aktivněji věnuji od roku 2017 a od té doby mě pohltily natolik, že s nimi nedokážu přestat. Už si občas připadám fakt jako pacient, když jedu např. v metru a vidím tam ty tyče, madla apod., mám co dělat, abych po nich nezačala šplhat. Jinak studuji sportovní management na FTVS UK a celkově se řadím mezi milovníky veškerého sportu. Ok, šachy mě teda moc neberou! (Promiň tati.)


Kde jsi poprvé závodila v OCR a jak na to zpětně vzpomínáš?

Ty jo, jako by to bylo včera, kdy na mě na Facebooku vyskočila fotka ženský, která byla celá od bahna, a ještě k tomu pod ostnatým drátem. No úžasná kombinace, že? Samozřejmě jsem se musela přihlásit. Jednalo se o Spartan race Sprint v Liberci, který se konal v roce 2015. Vůbec jsem nevěděla, co od něj čekat, ani jsem se na něj nijak nepřipravovala. Věděla jsem, že mám nějakou základní fyzičku z tenisu, takže jsem se zbytečně nestresovala. Dokonce jsem snad skončila mezi 40 nejlepšími ženami, což pro mě byl obrovský úspěch. Často si říkám, jak bych se do té doby chtěla vrátit, kdy jsem startovala naprosto v klidu plná očekávání. Nyní mám pocit, že čím častěji startuji, tím víc jsem nervózní. Ale kdybych měla vypíchnout jeden moment z toho závodu, tak by to byl ten, kdy jsem přiběhla do cíle celá od bahna – bavlněný triko, obyčejný tenisky, nějaký šortky a máma celá rozhořčená, kdo to jako bude prát? Teď už si asi i zvykla, protože já na to po závodě nemám sílu. :D



Kromě OCR, věnuješ se i jiným sportům, případně jiné nesportovní zájmy?

Poněvadž jsem typ člověka, který nedokáže sedět na místě a nic nedělat, tak mám plno dalších aktivit, které naplňují můj život. Od malička se věnuji závodně tenisu, který stále beru (a budu brát) jako sport č. 1. Dále jsem hrála 3 roky florbal, a pak jsem přešla na volejbal, který hraju za Tatran Střešovice do teď – ale není na něj už moc čas.
Jelikož jsem měla babičku, která trvala na tom, abych se vzdělávala i kulturně, (za což jí celým svým srdcem děkuji) tak jsem 7 let hrála na klavír, 2 roky na kytaru, a také jsem chodila do pěveckého sboru Sedmihlásek, který vystupoval s Uhlířem a Svěrákem. Díky sboru jsem se mohla podívat i do Kanady, která patří mezi mé nejoblíbenější země dodnes. Ale zpívat fakt neumím, proto vždy když jsem měla dostat sólo, tak jsem si přivodila náhlý chrapot. :D


Z čeho se skládá tvůj tréning? Kolik času mu věnuješ?

Bude to znít asi blbě, ale přiznám se, že já vlastně moc netrénuju. Čerpám hlavně ze staré tenisové fyzičky. Mám možná obrovské štěstí v neštěstí – nechci, aby to teď znělo nějak namyšleně, ale mám velký talent, co se týče veškerých pohybových aktivit. Problém je ten, že možná mám sice talent, ale za to mám nulovou sebedisciplínu. Takže po každém závodě mé tělo velmi trpí, jelikož není zvyklé na jakoukoliv větší zátěž. Vpřed mě žene vlastně jenom má soutěživost. Chtěla bych na tom v příštím roce určitě zapracovat, jelikož se není čím chlubit. Vlastně bych to chtěla pojmout jako bývalá profesionální OCR závodnice a moje velmi dobrá kamarádka (sportovní vzor) – Petra Veselá. Držela se věty – dělej to, co tě baví. Já bych k tomu přidala ještě takový malý dodatek – dělej to, co tě baví A TRÉNUJ, jinak si brzy zhuntuješ tělo.



Jak jsi spokojená s výsledky tento závodní rok?

Abych řekla pravdu, tak já vlastně ani nevím, jak bych tuto sezónu zhodnotila. Minulý rok byl určitě výkonnostně o dost lepší, ale stěžovat si nebudu, jelikož to sama nemám ráda. Jsem ráda, že jsem zatím celou OCR sezónu zvládla bez zranění (klepu), takže asi tak. :)


Jaké závodní plány máš pro příští rok?

Chtěla bych (jako tento rok) zaběhnout všechny závody od Gladiatoru, pokud to časově bude možné. Co se týče nějakého vyššího cíle, tak bych se ráda zúčastnila ME v OCR, ale nejsem si jistá, zda-li to budoucí pandemická situace dovolí. Nechávám tomu tedy zatím volný průběh.



A jako obvykle na závěr, tvoje nejnenáviděnější, a naopak nejoblíbenější překážka?

Tady nastává menší kolize, jelikož vždy, když si nějakou překážku oblíbím, tak jí upraví takovým způsobem, že se stává v tu ránu spíše překážkou neoblíbenou. Nedávno to byla překážka Z-Wall na Spartanu, která nespočet lidí potrápila a já se ji konečně naučila překonávat. Ted‘ ji předělali do takové podoby, že jí zvládne kde kdo. Dalším příkladem je překážka od Gladiatora – Insert Your Pin, která dříve byla dřevěná a piny se tak snáz strkaly do děr. Nyní je konstrukce kovová a piny se velice obtížně vyndavají i zandavají, takže to člověka stojí o dost větší námahu. Ale když bych tedy měla jednu jmenovat, tak nejoblíbenější překážkou je Twister a nejneoblíbenější překážkou je oštěp – tam to mám vždycky za 30 :D.


Závodíš? Mohlo by Tě zajímat

Kovový věšák na medaile - pohár pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Ukaž svoje trofeje světu
579 Kč  Více
Kovový věšák na medaile - No Pain, No Gain pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Bez práce nejsou medaile
679 Kč  Více
Sportovní láhev pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Stylová, lehká, praktická
309 Kč  Více
Dámské oblečení Pánské oblečení Tašky a batohy Věšáky na medaile Tréninkové pomůcky Přívěšky a známky Ostatní


Nejnovější články

Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svoj ...více

Kalendář překážkových závodů pro rok 2023

Jako každý rok pro Vás máme tzv. termínovku, neboli kalendář všech českých překážkových zá ...více
více článků
Sledujte nás
Mohlo by Vás zajímat
Přívěšek s motivem helmy pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Vrať se s medailí, nebo vůbec!
290 Kč  Více
Kompresní tričko #live4ocr pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Padnu jako ulité
749 Kč 375 Kč  Více