Jaký byl Monkey Race Skuhrov?

21.6.2022, 08:44
Přestože Vysočina nabízí velké množství krásných a náročných terénů, nekonají se zde prakticky žádné překážkové závody. Jednou z mála výjimek je Monkey Race ve Skuhrově, kousek od Havlíčkova Brodu. Tento rok se zde konal již pátý ročník klasického překážkového závodu i jeho dětské varianty. Jaký byl Monkey Race očima jednoho ze závodníků?

Již týden dopředu bylo jasné, že na závodě nás čeká opravdu velké teplo. Předpověď slibovala 27 stupňů ve stínu a bez jediného mráčku. A vyšla dokonale. Již od dopoledne, kdy se konal 2,5 kilometru dlouhý dětský závod, bylo obrovské vedro. Organizátoři byli ale dobře připraveni. Celé zázemí závodu uprostřed Skuhrova bylo velice prostorné a nabízelo značné množství míst k sezení a to v příjemném stínu pod slunečníky. K dispozici bylo pro závodníky a doprovod několik stánků s jídlem a pitím, nebo mobilní kavárna.

Dětského závodu, který startoval po desáté hodině dopoledne, se zúčastnilo kolem 150 mladých závodníků. Trať byla přiměřeně dlouhá s několika snažšími překážkami, tak aby je dokázali splnit i nejmenší ze závodníků. Hlavní událostí pak byl odpolední závod pro dospělé v délce 6,5+ km se slibovanými cca 25 překážkami.



Hned u startu bylo nakumulováno několik překážek, zejména těch divácky atraktivních. Co musím opravdu pochválit je obrovské publikum a vhodný prostor pro něj, který umožňoval dobrý výhled na celou startovní část tratě. Nadšené fandící publikum vytvářelo skutečně skvělou atmosféru, která často není ani na násobně větších závodech.

Na úvodní části byla také jediná skutečně složitější překážka, ručkovací kombo. Z mého pohledu poměrně zvláštně složené. Vzhledem k ostatním snadným překážkám, které ještě zmíním, bylo pro běžné závodníky kvůli užitým segmentům velice problémové, což potvrzovaly davy angličákujících závodníků. Jen málokdo úspěšně překonal, a pokud ano, téměř bez výjimky pouze díky úchopu za úvaz, ne za samotný segment.

Hned poté si závodníci užili vymáchání v bahně a pokračovali mimo dohled diváků. Trať začínala příjemným klesáním a několika snadnějšími překážkami, zejména nošením různých břemen. Pak nastoupilo mírné stoupání, které trvalo snad polovinu celého závodu. To bylo přerušováno velice pravidelně rozmístěnými překážkami, díky čemuž víceméně nikde na trati nebyl delší běžecký úsek. Z mého pohledu bylo takové rozmístění výborné. Co musím ale opravdu velmi pochválit, je voda na trati. Závodníci probíhali různými potůčky (nejspíše stále tím jedním stejným :) ), což bylo velice vítané osvěžení. A pokud nebyl po ruce potůček, bylo na trati značné množství vodních rozstřikovačů, díky kterým nezůstal závodník nikdy suchý. V obrovském vedru, které panovalo, šlo o výborné řešení. Taktéž občerstvení bylo prakticky umístěné na místě, přes které vedla trať dvakrát a vždy poté vhodně následovalo stoupání.



Závěr závodu patřil mírnějšímu stoupání směrem zpátky do Skuhrova a byl osazen spíše hravějšími překážkami typu balanc, nebo minigolf. V samotném závěru bohužel nebyla žádná náročnější překážka, pouze menší stěna, přes kterou navíc většině závodníku pomáhal dobrovolník. Jako velké pozitivum závěru závodu ale rozhodně vnímám vyvolávání přibíhajících závodníků jménem. Jde o krásně motivující věc jak pro samotné závodníky, tak pro jejich fanoušky, kteří vědí že mají zbystřit. Malou kaňkou byla ale nemožnost kontroly výsledků na místě. Dokonce ani druhý den po závodě nebyly nikde zveřejněny žádné výsledky.

Celkově, co se týče překážek, šlo o až extrémně jednoduchý překážkový závod, který obsahoval maximálně dvě náročnější překážky. Osobně preferuji naopak závody více zaměřené na překážky, které představují výzvu. Taková zde bohužel žádná nebyla. Závod tak favorizoval spíše běžce, než závodníky orientované na techničtější část překážkových závodů. To samo o sobě samozřejmě není špatné, každý závod to má jinak a každý závodník preferuje něco jiného. Díky snadným překážkám je tak Monkey Race velice vhodný závod pro úplné začátečníky. A navíc díky skvělé atmosféře si ho rozhodně každý užije.


Závodíš? Mohlo by Tě zajímat

Tréninkové koule 80mm (2ks) pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Viset na koulích není jen tak
600 Kč  Více
Multifunkční bežecký opasek pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Ať už nemusím běhat s klíčema v ruce
229 Kč  Více
Dámské oblečení Pánské oblečení Tašky a batohy Věšáky na medaile Tréninkové pomůcky Přívěšky a známky Ostatní


Nejnovější články

Urban Challenge - překážkový běh opravdu pro každého?

Brněnský závod, který je další zastávkou v sérii Urban Challenge, je unikátní zejména svoj ...více

Kalendář překážkových závodů pro rok 2023

Jako každý rok pro Vás máme tzv. termínovku, neboli kalendář všech českých překážkových zá ...více
více článků
Sledujte nás
Mohlo by Vás zajímat
Kovový věšák na medaile - pneu pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Svoje medaile neschovávám
899 Kč  Více
Bavlněná taška - unesu víc pro závodníky překážkových závodů (OCR)
Uneseš víc než tahle taška?
179 Kč 90 Kč  Více